Wat je in je onderwijshart bewaart, raak je nooit meer kwijt
dank je wel
dag van de lerarenopleider
5 november 2021
Deze dag is een speciale dag voor de lerarenopleiders!
Namens SOBOL en Opleidingsschool mbo Limburg willen jou ENORM BEDANKEN voor je steun, inzet, bijdrage, meedenken en enthousiasme aan de activiteiten om onze docenten in opleiding te ondersteunen.
Laten we mijlpalen samen vieren!
De volgende mijlpalen zetten we graag alvast op een rij voor jullie:
-
Werving stageplekken en plaatsen van stagiairs;
-
Het indienen van een subsidie-aanvraag voor de opleidingsschool mbo Limburg en de opleidingsschool van Yuverta bij het ministerie van OCW;
-
Start werplekbegeleiders training;
-
Kennismakingsbijeenkomsten voor potentiële docenten bij alle drie de mbo-onderwijsinstellingen.
Elke dag gebeuren er mooie dingen in het onderwijs. We vieren graag de mijlpalen met jullie.
Met de kaart willen we dit graag extra onderstrepen. Want zonder jullie zouden we niet staan waar we nu staan. Had je al gezien dat je de kaart kunt planten? Deze is gemaakt van gerecycled materiaal, er is geen boom aan te pas gekomen. Het is zo gemaakt dat als het in aarde wordt gepoot, het papier onder de juiste omstandigheden composteert en de zaadjes ontkiemen.
Er zit een bijen-vlinder-zaadmix in.
STAP 1: VOORBEREIDEN
De eerste keuze die je moet maken, is waar je het groeipapier gaat poten. Het kan zowel binnen als buiten, maar buiten is het wel iets lastiger omdat je meer afhankelijk bent van het weer. Je hebt namelijk wel zon nodig, maar het moet niet te heet zijn. Het voorjaar of de zomer is dan het meest geschikt. Als je niet zo zeker bent van je zaak, is een pot met goede potgrond de meest veilige optie. Die kun je gewoon binnen zetten wanneer het nodig is. De pot vul je dan voor ongeveer 2/3 met potgrond.
STAP 2: PLANTEN
Nu komt het echte werk. Je pakt je kaart en legt het op de aarde in de pot. Als je papier groter is dan de pot, maakt het niet uit als het over elkaar heen komt te liggen. Vervolgens strooi je een klein laagje grond (een halve centimeter is genoeg) over het papier en druk je het zachtjes aan.
STAP 3: WATER GEVEN
Wanneer het papier in de pot is geplant, geef je het een flinke scheut water. Je wilt dat het papier goed vochtig is, maar niet verdrinkt. Hou het papier in ieder geval de eerste 10 dagen vochtig, omdat dit een vereiste is voor de ontkieming van de zaadjes. Ze moeten zich namelijk eerst goed losweken uit het papier en het papier moet grotendeels vergaan voordat ze ontspruiten. Een zonnig hoekje in huis (of buiten) helpt zeker mee!
STAP 4: LAAT HET GROEIEN
Zodra de eerste zaadjes ontkiemen, blijf je het papier vochtig houden. Wel iets minder dan eerst, omdat de spruitjes snel kunnen verdrinken. Als vervolgens de plantjes wat steviger worden, geef je ze af en toe water, net wat ze nodig hebben om te kunnen groeien.
STAP 5: GENIET!
Wanneer na een paar weken de plantjes gaan bloeien, kun je ervoor kiezen om ze af te snijden en in een vaasje te zetten, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de pot of de grond laten zitten. Het is in ieder geval enorm genieten van zo’n mooi én duurzaam overblijfsel van een boodschap op groeipapier!
De zaadjes komen niet op, wat nu?
Hoewel we er alles aan doen om de omstandigheden voor het groeipapier zo optimaal mogelijk te houden, kan het gebeuren dat de zaadjes onverhoopt niet ontkiemen. Dit kan een heel aantal oorzaken hebben, maar je moet je realiseren dat deze zaadjes meer hebben doorstaan dan wanneer ze uit een zaadzakje zouden komen. Het blijven namelijk levende waren, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Mogelijke oorzaken kunnen zijn dat dat je de aarde niet goed hebt natgehouden tot het ontkiemen, of misschien heb je oude aarde gebruikt die niet rijk is aan voedingsstoffen. Verder is planten in de winter of vroege voorjaar nooit een aanrader